wtorek, 16 kwietnia 2013

Książka kucharska: Dango

 

Składniki:

a) na kuleczki:
- 3 szklanki mąki ryżowej,
- 1 szklanka wody

b) na sos:
- 1 szklanki cukru,
- 2 i 1 lyzki sosu sojowego,
- 2 lyzki maki kukurydzianej,
- 2/3 szklanki wody.

Sprzęt kuchenny:
- naczynie do gotowania na parze lub sitko i garnek z pokrywką,
- 8 patyczków do szaszłyków,
- miska,
- rondelek,
- piekarnik (najlepiej z grillem).

Sposób przygotowania:
a) kuleczki: do miski wsypujemy mąkę ryżową. Powoli dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak, żeby powstała elastyczna kula, łatwa do wyrabiania w rękach. Tak uformowaną kulę wyrabiamy przez okolo 3 minuty. Dzielimy ciasto na pól i jeszcze na pól i kolejny raz na pól itd. Powinnyśmy otrzymac 32 małe kawałeczki ciasta. Robimy z każdego kuleczkę i ukladamy w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku. [Teraz możemy zacząć rozgrzewać piekarnik] Gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy są miękkie w środku i jeśli tak – wyciągamy.
b) sos: W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy na ogniu, aż się rozpuści cukier. Osobno mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej z dwiema łyżkami wody.Do uzyskanej substancji wlewamy po jednej łyżce, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Nadal na ogniu mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.

Nabijamy po 4 kulki na patyczek. Wkładamy do piekarnika, gdy zaczną się rumienić od razu wyciągamy, powinny być jeszcze białe i jakby „polakierowane”. Po wyjęciu dango z piekarnika polewamy sosem (gorącym).

***
Mi dango wyszło chyba lekko przysuchawe, więc można dodać więcej wody przy wyrabianiu kuleczek. Sos jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś nie lubi takich klimatów polecam dodać do niego trochę mniej cukru. Przepis pochodzi z jakiegoś bloga na onecie. Cóż, na pewno dango jest specyficzne i jeśli nie jedliście go wcześniej, warto zrobić połowę porcji. A więc łyżki w dłoń i rondelki na głowę, gotujemy! ;)

1 komentarz: